Windows 7 ohjelmien vastineet Linuxissa

Kotiehtävä 2.

Sain tehtäväkseni etsiä Linuxista vastineita usein käyttämilleni ohjelmille ja tämän jälkeen testata muutaman vastineen käyttöä. Minulla on kotikoneella Windows 7 Ultimate -käyttöjärjestelmä. Usein käyttämiin ohjelmiini kuuluvat mm. Chrome, VlC, Word ,PowerPoint, Excel, Adobe Photoshop 5.1, Dropbox, Utorrent, Eclipse jne.

Käynnistin tietokoneeni Xubuntu live-levyllä, jonka poltto-ohjeet löytyvät edellisestä postauksestani. Tämän jälkeen otin ä ja ö -kirjaimet käyttöön, jotta tämänkin raportin kirjoittaminen sujuisi. Valitsin Terminal Emulatorin Accessories kohdasta ja kirjoitin sinne komennon setxkbmap fi. Tämän jälkeen avasin Ubuntu software centerin, josta aloin selailemaan vastineita edellämainittuihin ohjelmiin. Hain apua myös googlesta hakusanoilla:best free xubuntu programs.

Löysin hakemisen jälkeen seuraavat vastineet:
Chrome-Chromium web browser
VlC-VLC
Word-LibreOffice Writer
PowerPoint-LibreOffice Impress
Excel-LibreOffice Calc
Adobe Photoshop 5.1-GIMP
Dropbox- Dropbox
Utorrent-Transmission
Eclipse-Eclipse

Tämän jälkeen asensin muutaman ohjelma ja testasin niiden toimivuutta sekä kuinka nopeasti opin käyttämään niitä kuten vastineitaan.

Asensin LibreOffice writerin software centeristä painamalla install ja kokeilin sen perustoimintoja

Screenshot - 01202013 - 08_39_28 PM

Hyvin toimii kuten Word

Seuraavaksi kokeilin GIMP- kuvankäsittelyohjelmaa

Screenshot - 01202013 - 08_13_32 PM

GIMP toimi hyvin ja opin nopeasti käyttämään sitä kuin Photoshoppia perushommissa. Layers, Levels, Contrast, kuvan koon säätö jne. löytyivät tutuista paikoista. Toimii siis varmasti kotikäytössä.

Lopuksi kokeilin vielä LibreOffice Impress -ohjelmaa, koska PowerPoint on ollut itselläni todella kovassa käytössä.

Screenshot - 01202013 - 09_17_35 PM

Ohjelma näytti hyvin tutulta ja muistutti PowerPointin edellistä versiota. Diojen luominen ja suunnittelu löytyi helposti ja tutuista paikoista ja niiden muokkaaminen oli hyvin helppoa.

Ohjelmien asennus ja käyttö Xubuntu -käyttöjärjestelmällä onnistuu siis melko helposti. Ainakin yleisesti käytetyt Office työkalut muistuttavat vastineitaan hyvin paljon ja niiden käytön oppiminen on hyvin helppoa.

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Lähteet:
http://manpages.ubuntu.com/manpages/hardy/man1/setxkbmap.1.html

http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-xubuntu-12.04

http://terokarvinen.com/

-Mikko-Ville Salo

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment